Lektioner på plats

Boka ett klassrum

Under tisdagen och onsdagen erbjuder vi er som ska besöka mässan med en klass i grundskolan att boka ett klassrum, antingen för att samla klassen i en lugnare miljö eller för en lektion tillsammans med extern föreläsare i olika teman.

Konceptet med klassrummen har vi tagit fram för att kunna erbjuda en möjlighet till ytterligare kunskaper och insikter inför kommande studie- och yrkesval.

De teman som finns att välja mellan om ni bokar klassrummen med en extern föreläsare syftar till att öka elevernas valkompetens, och är en del i vårt arbete med att skapa kvalitativa besök på mässan.

Så bokar ni klassrum

Bokning av klassrum görs i samband med att ni förbokar gruppbiljetter för skolbesök till mässan (start 13 augusti 2019). Ett bokat lektionspass varar i cirka 30 minuter.

Detta gäller vid bokning av klassrum

• Klassrummen är bokningsbara för dig som besöker mässan tillsammans med en skolklass
  • Bokning av klassrum sker i samband med att ni förbokar biljetter för skolbesöket
  • Det är möjligt att boka pass i klassrummen tisdag den 8 oktober och onsdag den 9 oktober
  • Principen först till kvarn gäller
  • Det går enbart att boka ett klassrum per gruppbokning
  • Det skiljer sig åt mellan de olika tiderna vilka externa föreläsare som finns tillgängliga för bokning, vilka pass som går att välja mellan framgår tydligt vid biljettbokningen

Valbara teman

Eget klassrum

Du håller själv ett pass i klassrummet

Boka ett eget klassrum där du som pedagog eller studie- och yrkesvägledare under en halvtimme själv kan samla klassen.

Detta är en möjlighet att exempelvis stärka dina elevers valkompetens, ge dem en förståelse för arbetsmarknaden eller tillsammans reflektera över besöket efter att ni har varit på mässgolvet och pratat med utställarna.

Yrkesvärderingsövning

Föreläsare från Göteborgsregionen (GR)

I det här temat får eleverna göra en övning där de kopplar ihop egenskaper med olika yrkesroller som finns representerade på Gymnasiedagarna och Future Skills.

Syftet är att synliggöra relationen mellan olika egenskaper och yrken samt att visa kopplingen mellan de krav som arbetslivet ställer och de förmågor och egenskaper som eleverna får möjlighet att utveckla via sin utbildning.

Obs, målgrupp för övningen är årskurs 8.

Vad påverkar gymnasievalet?

Föreläsare från Göteborgsregionen (GR)

I det här temat gör eleverna en övning där de tar ställning till påståenden kopplat till deras gymnasieval.

Syftet med övningen är att bidra till ett mer välgrundat studie- och yrkesval. Som lärare får du en bild av vilka faktorer som påverkar elevernas val och kan arbeta vidare med frågan i klassrummet.

Är du valkompetent?

Föreläsare från Skolverket

Vad ska jag läsa? Var ska jag gå? Tänk om jag väljer fel? Borde jag lyssna på kompisar? Hur ska jag prata med mina föräldrar? Vad ska jag göra sen?

Frågorna är många när det är dags att välja gymnasieprogram. Kan man bli bättre på att välja? Ja det kan man! I det här temat tar vi upp olika frågor om att välja; alternativ, påverkansfaktorer, valkompetens, val i livet, informationskanaler och att se upp för stereotypa val och myter om gymnasiet.

AI / framtidens teknik

Föreläsare från Business Region Göteborg

Oavsett vad ni kommer att göra i framtiden, så kommer ni sannolikt inte göra det på samma vis som idag. Detta beror till stor del på olika tekniska innovationer. I det här temat har ni möjlighet att lära er mer om AI (Artificiell Intelligens), men även andra trender inom IKT (Informations- och KommunikationsTeknik).

Lektionen syftar till att inspirera eleverna till att vilja veta mer om IKT och framtidens teknik.

Framtidens arbetsmarknad – kommer robotarna ta över?

Föreläsare från Arbetsförmedlingen

Artificiell Intelligens innebär att allt svårare uppgifter på arbetsmarknaden kan tas över av robotar. Hur kommer detta att påverka vad vi jobbar med i framtiden? Kommer vissa yrken försvinna och vilka nya yrken kan vi vänta oss? Kanske kommer också AI och digitalisering påverka HUR vi jobbar?

På det här temat undersöker vi närmre hur framtidens arbetsmarknad påverkas av den tekniska utvecklingen.